joi, 9 august 2012

SURORILE FRICIOIU


Cadavrul Elisabetei fricioiu fu gasit de catre sora acesteia, care locuia in acelasi apartament. Raposata, imbracata doar intr-un capot de casa, pe sub care nu mai avea nimic, zacea in sufragerie, intinsa pe jos, cu o rana vizibila la ceafa, provenita prin lovire cu un obiect dur. Acestea au fost concluziile medicului legist. De la Eleonora Fricioiu, sora victimei, comisarul Corbu, cel carte se ocupa de acest caz,afla ca aceasta avusese doi amanti, unul permanent, cu care intretinea legaturi de vreo doi ani, si unul mai recent, pe care il vazuse doar de cateva ori in ultimele luni.Amantul de durata se numea Teofil, iar celalalt Sorin.Ambii de vreo 35 de ani, primul blond-roscat, cu pistrui, ochi albastri, inaltime potrivita, cu o mustata mare, neagra, destul de slab, schiopatand usor de piciorul stang.Celalalt amant era brunet, cu par castaniu spre negru, ochi caprui, mai inalt decat Teofil.Descrierile celor doi amanti au fost facute de catre \sora victimei, care insa nu mai putea oferi alte amanunte despre ei. De la o vecina, comisarul Cristea Corbu afla ca in jurul orelor 13, amantul numarul doi, cel numit Sorin, plecase precipitat, injurat din pragul usii de catre rivalul sau, care a ramas pe mai departe in locuinta. Se pare ca cei doi nimerisera in acelasi timp la iubita lor comuna. Teofil, amantul roscat, ramasese pe mai departe in locuinta, de unde, aproape o ora, cat ramasese vecina acasa, razbateau zgomote si strigate de cearta. Apoi vecina plecase la servici si nu mai stie ce s-a mai intamplat.
  Sora moartei, Eleonora Fricioiu, fusese plecata doua zile la tara, revenind doar dimineata urmatoare.
Acestea erau toate datele de care dispunea comisarul Corbu, nimeni neputandu-i furniza alte amanunte. Trebuia gasit individul numit Sorin, si in primul rand celalalt, Teofil.ltimul chiar ca nu parea strain de crima.
Pe masura ce zilele se scurgeau, comisarul isi formase tot mai exact ideea ca, asa numitul Teofil, isi ucisese amanta din gelozie, dupa ce o surprinswsw facand dragoste cu altcineva.Din pacate nu putea da peste niciunul dintre cei doi adoratori ai frumoasei Ecaterina FricioiuCauta-i pe Teofil si pe Sorin, intr-un oras cu aproape trei milioane de locuitori.
Se scursese exact o saptamana cand intamplarea ii sari in ajutor.Desi nu-l gasise inca pe nici unul, reusi sa-l identifice pe roscat.Si aceasta cu ajutorul unui coleg.
-Domnule comisar, daca imi permiteti, il opri acesta pe coridor. Am auzit ca il cautati pe un anumit individ numit Teofil.
-Da, asa este.
-Poate va intereseaza Teofil Horea, 37 de ani, 173 de cm,pistruiat, par roscat spre blond, ochi albastri, buze groase, mustata mare, neagra,barbie ingusta, piciorul stang putin mai scurt decat celalalt.A disparut de acasa de o saptamana. Am primit o plangere de la sotia lui.
Amalia Horea, sotia lui Teofil Horea, era o fiinta incantatoare.Comisarul Corbu o invita sa ia loc
Intre timp Eleonora Fricioiu si vecina il recunoscusera pe amantul raposatei Ecaterina, in persoana lui Teofil Horea, cu ajutorul fotografiei.
  -Doamna horea, spuneti-mi, va rog frumos, in ce inprejurari a disparut sotul dumneavoastra de acasa? In ce zi, va rog?
-Saptamana trecuta, in data de 17 iunie. Am asteptat pana acuma, crezand ca e plecat undeva si ca va reveni.
"Ziua crimei", isi zise comisarul, apoi continua cu voce tare.
-Spuneti-mi, va rog, cum s-a intamplat.
-A venit acasa in ziua respectiva pe la orele 18-19. Parea tulburat si nu mi-a raspuns cand l-am intrebat ce s-a intamplat. S-a inchis la el in camera mult si bine, apoi a iesit, m-a sarutat si a zis ca se intoarce imediat.Nu stiu unde a plecat, dar nu l-am mai vazut de atunci, si nici alt semn de viata n-a mai dat.
Degeaba incercase comisarul sa afle noi amanunte. Totul era in zadar. Biata femeie era vadit ingrijorata. Se temea ca sotul ei sa nu fi patit ceva.
-Ati avut o casnicie fericita? Sotul v-a fost fidel?
-Ne-am inteles foarte bine.
-Spuneti-mi,  va rog, nu cunoasteti un cetatean cu numele de Sorin?
-Nu.
_Dar o femeie Elisabeta Fricioiu?
_nici pe aceasta, Dar cine sunr\t aceste persoane? Si ce legatura au ele cu sotul meu?Ma tem sa nu i se fi intamplat ceva.
-Doamna, nu va alarmati degeaba. Dupa toate probabilitatile, sotul dumneavoastra traieste, dar veti afla despre el cateva surprize neplacute.In primul rand este banuit ca ar fi ucis-o pe Elisabeta Fricioiu, amanta sa.
  Si ii povesti femeii stupefiate, tot ce stia in legatura cu sotul acesteia.Biata faptura neajutorata, nu-si credea urechilor, sperand si acum ca ceea ce ii povestea comisarul sa nu fie decat o banuiala neintemeiata.Sotul ei sa se faca vinovat de adulter si de crima? Imposibil !
-Il iubiti mult?
-Da.
-Si daca n-ar fi ucis, ati fi fost in stare sa-i iertati faptul ca v-a inselat?
-Da, cred ca da.As inchide ochii si as incerca sa-l recastig definitiv doar pentru mine.
"Atunci ai fi in stare sa-l ajuti si acum cand se ascunde, isi zise comisarul. De aceea Amalia Horea fu pusa sub urmarire. Se presupuneaSe presupunea ca sotul acesteia va incerca sa ia legatura cu ea. Si telefonul ii fusese pus sub observatie.Desi brigada Omucideri continua cercetarile abordand si alte piste, nu putura afla nimic nou. Nu fu gasita nici arma crimei, care se presupunea a fi un ciocan mare ce apartinuse surorilor Fricioiu, si care disparuse de la domiciliul acestora.Nu aflasera nici cine era misteriosul sorin, nici alti suspecti nu aparusera.Trebuiau sa joace pe o singura carte.Si iarasi avura noroc. Dupa cateva zile interceptara urmatoarea convorbire telefonica,
-Alo, Amalia?
-Da, eu sunt. Teofil?
-Da. Asculta-ma cu atentie. Am facut o prostie.
-Da, stiu, Elisabeta Fricioiu.
-Da, Amalia, am omorat-o. Dar nu e ceea ce crezi tu, sau ceea ce ai auzit. Nu era amanta mea,Cand voi avea timp iti voi explic eu. La momentul oportun va trebui sa ma ajuti. De acord?
-Da.
- Si sa nu vorbesti cu nimeni despre treburile acestea. Te sun zilele urmatoare.In toate aceste zile, Amalia horea nu intreprinse nimic suspect. Servici, cumparaturi, acasa.Nu se intalnise cu nimeni, nu a intreprins nici un fel de initiativa proprie.Vroia sa-l ajute pe sotul sau, dar astepta cuminte telefonul acestuia. Il primi dupa doua zile.Teofil ii cerea in continuare Amaliei discretie totala. Cunoscandu-si bine sotia, era sigur de sprijinul acesteia.Apoi ii telefona trei zile la rand.Ultima data o anunta ca are de gand sa paraseasca tara. Va trebui sa lipseasca 2-3 zile. La reinttoarcerea la Bucuresti o va cauta la telefon si vor stabili o intalnire.Comisarul Corbu mobiliza cat mai multi agenti, punand sub supraveghere toate iesirile din Capitala. Teofil Horea nefiind dat in urmarire generala, comisarul a alertat personal si punctele de frontiera.Spera ca asasinul sa-i cada in  plasa. Dar, in ciuda masurilor luate, rezultatele au fost nule.Ba, mai mult decatatata, desi trecusera cinci zile, Teofil Horea nu-si mai sunase sotia.Pana acum, toate telefoanele le daduse din diferite cartiere.ale Bucurestiului.
  Comisarului ii fusese rezervata o noua surpriza neplacuta. In Lacul Herestrau fu pescuit cadavrul unui individ care in cele din urma fu identificat ca fiind cel al numitului Artenie Postolache.Acesta prezenta ca avand urmele unei lovituri decisive la ceafa.Facandu-se legatura intre aceste descoperiri, plus un ciocan mare, gasit intr-un boschet de pe marginea lacului,si cum semnalmentele lui Artenie Postolache corespundeau cu cele asa numitului Sorin, al doilea amant al raposatei Elisabeta Fricioiu, comisarul Corbu reusi sa demonstreze ca era vorba de una si aceeasi persoana.Pe coada ciocanului erau imprimate amprentele celui cautat, Teofil Horea. Deci, acesta din urma, nu voise sa fuga din tara, pana ce nu-i platise toate politele rivalului sau.
Eleonora Fricioiu il recunoscu in cadavrul pescuit pe Herestrau, pe cel pe care  il cunostea sub numele de Sorin, precum recunoscuse si ciocanul.
-Mare caine vulpea aceea roscata, domnule maior. Cer sa fiu pusa sub protectie, Mi-e teama de el.
Eleonora Fricioiu era o fata tanara si frumoasa, si mirosea intr-un fel aparte. Comisarul chiar o intreba in legatura cu acest lucru.
-E un parfum foarte rar si foarte scump. Sora mea avea cateva flacoane si mi-a dat si mie unul. Nu cred sa mai aiba cineva in Bucuresti o asemenea .minunatie.                                                                                                                               
     Tanara fata era mai impresionata de calitatea parfumjului, decat de moartea surorii sale.
Mai trecura inca doua zile fara nici o noutate pentru comisarul Corbu.Colaboratorii sai alergau prin arsita verii, fara nici un rezultat. Teofil Horea uitase sa mai telefoneze. Reusise oare sa fuga?Daca nu, de ce nu-si mai cauta sotia la telefon? Doar ii ceruse sa-l ajute.Chiar, de ce nu mai telefoneaza? Atunci pe comisar il strafulgera o idee. Eleonora Fricioiu ! Ce gresala capitala ca n-o pusese si pe ea sub observatie.Daca Eleonora il ajuta pe criminal, iar acesta se folosea de propria lui sotie doar ca paravan?Ar fi fost posibil ca intre Teofil horea si propria lui sotie sa fi existat unele legaturi si intelegeri de mai demult. Chema repede un subaltern si ii dadu ordin sa indrepte omisiunea de pana atunci si s-o urmareasca pe tanara Eleonora.-Si totusi, inspectore, eu am mai intalnit undeva parfumul acela, dar nu sti unde....medita comisarul.
-Ordonati?
-A, nimic, mi-am exprimat si eu un gand cu voce tare.A doua zi, cand inspectorul se prezenta sa-i raporteze ca nu descoperise nimic suspect in comportamentul Eleonorei Fricioiu, comisarul il intampina cu zanbstul pe buze.
-Am descoperit misterul parfumului. Cred ca am aflat si de ce nu mai telefoneaza Teofil Horea. Mai ramane sa aflu unde a disparut, si cazul este rezolat.
  Dupa o zi intreaga de meditatii si presupuneri, comisarul reusi sa lege multe date intre ele.Spre seara comisarul Corbu si colaboratorii sai se aflau in biroul acestuia. Un agent o introduse pe Elenora Fricioiu. Amalia Horea astepta deja pe un scaun.
-Doamnelor, v-am invitat aici, deoarece sunteti direct interesate de cazul asasinarii Elisabetei Fricioiu. Dumneavoastra domnisoara Eleonora ca sora a victimei, iar dumneavoastra doamna Amalia Horea ca sotie a lui Teofil Horea. Doua femei frumoase, dintre care una l-a ajutat pe Teofil. Si aceasta sunteti dumneavoastra... (si aceasta sunteti dumneavoastra........ si aceasta sunteti dumneavoastra,,,), doamna Horea. Intradevar, v-ati ajutat sotul, si l-ati ajutat sa dispara atat de bine, incat a disparut de-a binelea, pe lumea cealalta.Cetateana, Amalia Horea, Va acuz de uciderea Elisabetei Fricioiu, de uciderea sotului dumneavoastra, Teofil Horea si de uciderea lui Artenie Postolache, zis Sorin.
Toti ramasesera preplecsi
-Domnisoara Fricioiu, convingeti-va daca parfumul dumneavoastra este unicat. Nu vi se pare ca doamna de alaturi foloseste acelasi pafum?
-Bine, dar cum s-a intamplat?
-Pai, s-o luam de la capat.
   -In familia Horea lucrurile incepusera sa nu mai mearga ca pe roate si Amalia Horea hotara sa-si ucsotul. De ce? Vom afla si asta.Poate din gelozie stiind ca are o amanta, poate ca voia sa-i ramana doar ei averea familiei, sau poate ca voia sa inceapa o noua viata alaturi de altcineva. Si, incetul cu incetul, pune la cale un plan diabolic.Pentru aceasta are nevoie de un complice , si il gaseste in persoana lui Artenie Postolache, amantul ei ocazional, care pe deasupra mai si era indragostit orbeste de ea.Il ameteste cu promisiuni, spunandu-i ca atunci cand toate se vor limpezi, se vor casatori. Se intalnea cu el doar in mare secret, astfel ca nimeni sa nu ii vada impreuna. In ce consta planul? Trebuia ca Teofil Horea sa fie banuit de o crima oarecare, cea mai la indemana fiind amanta sa, Elisabeta Fricioiu.Odata banuit de crima, nu era batatoare la ochi disparitia acestuia. Urma sa credem ca dupa ce a ucis, se ascunde, ceea ce la inceput, recunosc, s-a si intamplat.Asta inseamna ca in aceste conditii, Teofil Horea putea sa fie ucis fara prea mari riscuri, cu conditia ca imediat sa dispara cadavrul acestuia.Deci, primul pas era uciderea Elisabetei Fricioiu, si,imediat dupa aceea, uciderea lui Teofil Horea. De complice, Amalia avea nevoie pentru acoperire, ca banuiala uciderii Elisabetei, sa cada asupra lui Teofil Horea. De asemenea complicele trebuia sa o ajuta cu acele convorbiri telefonice, in urma carora sa credem ca Teofil se afla inca in viata, ca el telefoneaza si ca intentioneaza sa poaraseasca tara. Il convinge pe Artenie Postolache sa o ajute, si acesta isi intra in rol.Reuseste s-o cucereasca pe Elisabeta, devenindu-i amant, dar prezentandu-se sub un nume fals. Daca nu reusea acest lucru, gaseau ei altceva.
Cand au hotarat sa acctioneze, stiind ca Eleonora, sora Ecaterinei, este plecata in provincie, Artenie o viziteaza pe Elisabeta, si, probabil ca Teofil a fost anuntat imesiat de acest lkucru. Amantul inselat alearga sa-i prinda pe cei doi in flagrant si sa le faca scandal. Si Artenie, falsul Sorin, intretine cearta, cu scopul de a amplifica scandalul, pentru a fi vazuti amandoi de catre vecini, ceea ce si reuseste.Artenie Postolache nu risca nimic dupa plecare. Probabil ca isi aranjase in continuare un alibi perfect verificabil, plus ca vecina il vazuse pe elplecand si pe Teofil Horea ramanand cu viitoarea victima.Amalia Horea mai stia ca vecina, singurul martor posibil, va pleca in curand la servici, asa ca nu va sti cand a plecat Teofil de la Elisabeta si nici daca aceasta mai era in viata la acea ora. De asemenea nici nu o va deranja in continuare.
Amalia pandi plecarea sotului sau, dupa care, inarmata cu un ciocan apartinand surorilor Fricioiu, si sustras de catre falsul Sorin, si urca la Elisabeta, Suna la usa. Aceasta o primi surprinsa, dar nebanuind ce avea sa urmeze. Profitand de un moment prielnic, dupa ce s-a convins ca Elisabeta era singura acasa, Amalia o lovi mortal cu ciocanul in ceafa, dupa care disparu. Fusese atenta sa nu lase nici o urma.
Urmatorul pas fu Teofil Horea, de fap cel pe care urmarea in primul rand sa-l omoare.Uciderea acestuia fusese, probabil, lucrul cel mai usor de infaptuit. Fie o otrava, fie un somnifer puternic, si Teofil era in mainile ei.
Doar dupa ce a scapat de cadavru, ori pe fundul vreunui lac, ori l-a ingropat undeva, in vreo padure din afara Bucurestiului, abia atunci a anuntat disparitia sotului sau. In timpul acesta, noi trebuia sa-l banuim deja pe Teofil Horea de uciderea Elisabetei Fricioiu, cea ce s-a si intamplat, si sa credem ca presupusul asasin se ascunde de noi.
Acum urma partea a doua a rolului lui Artenie Postolache, telefoanele.Artenie si-a jucat perfect rolul, si noi l-am luat drept teofil Horea, cel banuit de crima. Chestia cu ultimul telefon, in care, cica,teofil anunta ca pleaca pentru doua zile din Bucuresti a fost iarasi bine chibzuita de catre Amalia.Stia ca, astfel, noi vom slabi urmarirea ei,iar ea va putea sa se intalneasca pe ascuns cu Postolache.Nu i-a fost usor, dar a reusit sa-l momeasca in Herestrau, unde a prins un moment prielnic, pocnindu-l cu ciocanul in ceafa, dupa care lk-a rostogolit in lac. A lasat si ciocanu; la indemana, noi urmand sa credem ca era tot opera lui Teofil, care, dupa amanta, si-a ucis si rivalul, apoi a disparut definitiv.
-Ingenios plan, adauga unul dintre colaboratori.
-Si totusi a existat o gresala, adauga comisarul. Cand a ucis-o pe Elisabeta fricioiu Amalia Horea nu a rezistat tentatiei feminine, si i-a sustras din parfumurile fine ale acesteia si sa le foloseasca, nebanuind ca asta o va da de gol.
Amavut marea sansa sa-mi dau seama ca parfumul pe care il folosise cand a venit sa reclame disparitia sotului sau, era acelasi cu p[arfumul unicat folosit de catre surorile Fricioiu.Mai departe, facand legatura intre acest amanunt, cu incetarea telefoanelor lui Teofil si gasirea cadavrului falsului Sorin, am ajuns la dezlegarea cazului. Doamna Amalia Horea, corectati-ma daca am gresit. Si , in primul rand, spuneti-ne unde ati ascuns cadavrul sotului dumneavoastra?
Amalia se intoarse spre Cristea Corbu, aruncandu-i o privire salbatica, plina de ura,
-Sa te ia dracu', comisarule. M-ai nenorocit. Da-mi hartie si ceva de scris, dar, in primul rand, un pahar cu apa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu